Ayılar Tosya’da 27 Arı Kovanını Parçaladı

Kastamonu’nun Tosya ilçesine inen ayılar 27 arı kovanına zarar verdi.

Tosya’da arıcılık yapan Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Muzaffer Acar ile Kilkuyu köyü mevkisinde  arıcılık yapan Saim Yılmaz’a ait arılığa giren ayılar 27 kovana zarar verdi. İçindeki balları yedi. Arılar ise telef oldu.

Acar, yaptığı açıklamada, hobi olarak 15 yıldır arıcılık yaptığını söyledi.

Kendisi ve ailesi için tüketmek üzere arı beslediğini belirten Acar, şunları kaydetti :

“ Doğal bal yemek için birkaç kovan arı almıştım. Yıllar içerisinde arı kolonim çoğaldı.  Yıl boyunca kar yağışı başlayıncaya kadar arılarımı Ilgaz Dağları mevkisinde tutuyorum. Daha sonra ise şehrimizdeki uygun yerlere getirerek kışlatıyorum. Geçtiğimiz günlerde arılığa kontrol amacıyla gittiğimde, 12 kovanımın parçalandığını, içindeki çıtaların ise dağıldığını gördüm. Arılığımın etrafındaki çitleri kıran ayılar. Kovanları parçalayarak içindeki balları yemiş. Kovanı korumak için saldıran arıları da öldürmüşler. Çıtaların bazılarını, arılığımın çok uzağında bulduk. Oralara kadar götürmüş balları. Bugün bir kovan arı 3 bin lira civarında. Kovanı, çıtası ve içindeki balları hesapladığımızda zararımız 50 bin liranın üzerinde. Yetkililerden bu sorunu çözmesi için yardım bekliyoruz.

Saim Yılmaz ise, arılığına hemen hemen her gece 3-4 ayının geldiğini, sabaha kadar nöbet tutmalarına rağmen ayıların bir boşluklarından faydalanarak 15 kovana zarar verdiğini anlattı.

Birkaç gün önce de Tosya’nın çeşitli bölgelerinde, ayılar 15 arı kovanına daha zarar vermişti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir