Tosya’da 55 Ton Bal Hasadı Gerçekleşti

Kastamonu’nun Tosya ilçesinde bu sene yaklaşık 55 ton bal hasadı gerçekleşti.

Tosya İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Çakar, yaptığı açıklamada, ilçe genelinde 5 bin 600’ü kayıtlı olmak üzere yaklaşık 7 bin adet arı kolonisinin bulunduğunu söyledi.

İlçede üretim yapan arıcıların bal üretimine ağırlık verdiklerini belirten Çakar, şunları kaydetti :

“ Tosya’mız her şehirde olmayan irili ufaklı 5 bin 500 adet civarında meyve bahçesine sahip bir şehirdir.  Bu meyve bahçelerinde iklim şartlarına uygun hemen hemen her çeşit meyve ve sebze yetiştirilmektedir. Hemen yanı başımızda çam ormanları bulunmaktadır. Yine çok yakınımızda meşe ormanı da bulunmaktadır. Eşsiz bir doğal güzelliğe sahip olan ilçemiz, içinde endemik  bitkilerinde yer aldığı çok geniş bir çiçek florasına da sahiptir. Bütün bu özellikler arılar için mükemmel bir ortam sağlamaktadır. İlçemizde hobi amaçlı yada ana meslek olarak arı yetiştiren çalışkan ve üretken arıcılarımızın sayısında son yıllarda önemli artışlar meydana geldi. Arı yetiştirildiği zaman sadece bal üretilmez. Arı sütü, polen, propolis ve bal mumunun yanı sıra üreticilerimiz arı ve ana arı satışından da önemli gelir elde etmektedir. İlçemiz genelinde üreticilerimiz yaklaşık 55 ton civarında bal, 5 ton bal mumu, 500 kilogram polen ve 2 kilogram civarı da arı sütü hasadı gerçekleştirdi.”

Yenidoğan köyünde arıcılık yapan Feridun  Mahsül de dedesinin dedesinden kalan mesleğini çocukluğundan bu yana sürdürdüğünü dile getirerek, “700 kovanda bal başta olmak üzere arı ve arı ürünleri yetiştiriyorum. Ailemizle birlikte kovanlarımıza bakıyoruz. Her yıl koloni sayısında değişiklikler oluyor. Koloni sayısı çoğaldıkça  arının bakımı da zorlaşıyor ama arıcılığı severek yapıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir