Tosya’da 150 Ton Asma Yaprağı Hasadı Gerçekleşti.

Kastamonu’nun Tosya ilçesinde yetiştirilen “Kahta” cinsi  asmanın meyvesi olan üzümün kilogramı 25 liraya satılırken, yaprağının kilogramı ise 100 liraya kadar alıcı buluyor.

Tosya İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Çakar, yaptığı açıklamada, ilçede çok eski tarihlerden beri asma yetiştirildiğini söyledi.

Tosya’da yaklaşık 287 bin dekar tarım arazisi olduğunu hatırlatan Çakar, şunları kaydetti :

“Tosya’mızın verimli topraklarında, iklim şartlarına uygun hemen hemen her çeşit meyve ve sebze yetiştirilmektedir. Önemli tarım ürünlerimizden birisi de asma yetiştiriciliğidir. Asmanın yaprakları, hem yerel hemde ulusal platformda meyvesi olan üzümden daha çok rağbet görmektedir. Asma yapraklarından özellikle Kahta cinsi ön plana çıkmaktadır. Kahta yaprağı yenildiğinde mayhoş, ekşimsi bir tat bırakır damakta. Az kılçıklıdır ve damarları azdır. Çok fazla bölünmüş ya da parçalanmış bir yaprak görüntüsü arz etmez. Bundan dolayı çokça sipariş alır ve üreticilerimiz için çok önemli bir gelir kaynağıdır. Üreticilerimiz dönümden yaklaşık 30-40 kilogram arası asma yaprağı hasat etmektedir. Aynı arazide ise 800 kilogram kadar da üzüm hasadı yapmaktadırlar. İlçe genelinde bu sene yaklaşık 150 ton kadar asma yaprağı hasadı gerçekleşti. Yine aynı dönemde, 4 bin ton kadar da üzüm hasadı yapıldı.”

Üretici, Tosya Çiftçi Malları Koruma Derneği Başkanı Bekir Özipek de, kendi arazilerinde yetiştirdiği Kahta cinsi asmanın üzümünün kilogramının 25 liraya, yaprağının kilogramının ise 100 liraya kadar alıcı bulduğunu ifade etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir