.
Kastamonu’nun Tosya ilçesinde tarım arazilerini mandalarla süren çiftçilerin artık traktörleri tercih etmesi yöredeki ‘bıçkı’ adı verilen el yapımı bıçak üretimini bitirme noktasına getirdi.
Traktörlerle birlikte bölgedeki manda yetiştiriciliği sona ererken, bıçkıların sapında manda boynuzu kullanan ustalar, çareyi plastik malzemeler kullanmakta buldu.Yaklaşık 300 yıllık geçmişe sahip olan ve Türkiye’nin dört bir yanında rağbet gören Tosya bıçkısının sap kısmı, sağlamlığı ve suya dayanıklılığı nedeniyle manda boynuzundan yapılıyor. Tasarımıyla da dikkati çeken Tosya bıçkısının en önemli özelli ise iki ayrı bıçağa sahip olması.
Bıçaklardan biri günlük yaşamda ihtiyaç duyulan alanlarda kullanılırken, diğer kısmı ise halkının yoğun şekilde uğraştığı bağ ve bahçelerde ağaç budamak için testere şeklinde tasarlanmış. İlçede yakın bir zamana kadar tarlalarını mandalarla süren çiftçiler traktör kullanımının yaygınlaşmasıyla manda yetiştirmeyi bırakınca, hammadde sıkıntısı yaşayan bıçkı üreticileri de çareyi ‘mika’ adı verilen sert plastik malzemeler kullanmakta buldu. Ancak hiçbir malzemenin manda boynuzunun yerini tutmadığını belirten ustalar, bu nedenle bıçkıya olan ilginin de azaldığını belirtti.
.
.