TGKD Tosya’ya 130 Milyon Liralık Tesis Kazandırmak İçin Çalışma Başlattı

Tosya Gelişim ve Kalkınma Derneği (TGKD), ahşap sektörü, otomotiv sektörü, mobilya sektörü, metal sektörü, Tosya bıçkısı, Tosya kesesi, Tosya kuşağı, Tosya kıstısı ve diğer el sanatları başta olmak üzere bir çok sektörün ürettiği ürünleri hem ulusal hemde uluslararası platforma taşınmasına imkan ve olanak sağlaması amacıyla son teknoloji makinelerle donatılmış yaklaşık 15 Milyon Euro’luk ( 130 milyon lira ) ortak kullanım tesisini Tosya’ya kazandırmak için çalışma başlattı.

Bu kapsamda, Tosya Gelişim ve Kalkınma Derneği Başkanı İş Adamı Sayın Yusuf Varlık ile Tosya Gelişim ve Kalkınma Derneği Başkan Yardımcısı Gazeteci Yazar Sayın Mehmet Ulusoylar Tokat Ortak Kullanım Tesisinde incelemelerde bulunmak üzere cumartesi günü Tokat’a çalışma ziyareti gerçekleştirdi.

Tosya Gelişim ve Kalkınma Derneği Başkanı İş Adamı Sayın Yusuf Varlık, ziyaretle ilgili yaptığı açıklamada, Tosya’nın gelişerek kalkınmasına katkı sunmak amacıyla farklı görüşlere sahip Tosyalılar ile bir araya gelerek TGKD’yi kurduklarını hatırlattı.

Amaçlarının birinin de Tosya’yı yöneten değerli yöneticilere başarılı çalışmalarında yardımcı olmak olduğunu belirten Başkan Varlık, “ Tosya’mıza değer katabilmek amacıyla Tosya sevdalısı dernek üyelerimizle birlikte, Tosya’mızda faaliyetlerini sürdüren bütün sektörlerin, hem ulusal hemde uluslararası platformda rakipleriyle daha etkin rekabet edebilmesi, ürettikleri ürünleri hem iç hemde dış piyasaya pazarlayabilmesi ve daha çok kazanabilmesi adına yoğun çalışmalar yapıyoruz.” dedi.

Tosya’da faaliyetlerini sürdüren büyük veya küçük bütün işletmelerin devletin sağladığı hibe ve desteklemelerden yeterince yararlanamadığına vurgu yapan Başkan Varlık, “ Devletimiz, çalışarak üretme gayretinde olan büyük veya küçük işletmelere çeşitli kamu kurum ve kuruluşları vasıtasıyla inanılmaz hibe ve destek imkanı sağlamaktadır. Bu desteklemeler o kadar çeşitli alanlarda veriliyor ki, burada saymaya kalksak saatlerce anlatmamız gerekir. Yaptığımız araştırmalarda bu hibelerden maalesef Tosya’mızda faaliyetlerini sürdüren büyük veya küçük olsun bütün işletmelerin yeterince faydalanamadığını gördük. Bu konuyu derinlemesine araştırdığımızda ise, bu imkanlardan faydalanmak için Tosya’da yeterince proje hazırlanıp sunulmadığını tespit ettik. “ diye konuştu.

Başkan Varlık, “ Maalesef bir çok işletmenin bu hibe ve desteklemelerden bilgisi yok. Bilgisi olanlar ise, bu imkanlardan nasıl yararlanacağını bilemiyor. Bu konuya vakıf olan işletmeler ise aldıkları hibe ve desteklemelerle daha etkin ve sağlıklı üretim yaparak ürünlerini pazarlamaktadır. Tosya Gelişim ve Kalkınma Derneği olarak, Tosya’yı üretim ve teknoloji üssü haline getirebilmek adına yoğun bir çalışma programı gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda, Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek örnek bir projeyi hayata geçirerek ülke ekonomisine önemli katma değer sağlayan Tokat Ortak Kullanım Tesisinde incelemelerde bulunduk. Tokat sevdalılarının bir araya gelerek yüzde 100 hibe ile hayata geçirdiği bu tesis, adeta Tokat sanayinin önünü açmış, üretenlere vizyon kazandırmış ve istihdama yönelik büyük kazanımlar sağlamış. “ ifadelerini kullandı.

Ziyarette, Tokat Ortak Kullanım Tesisinde kurulu olarak faaliyet gösteren yüksek teknolojiyle donatılmış makine ekip ve ekipmanların daha önce Tokat’ta bulunmadığının kendilerine ifade edildiğini belirten Başkan Varlık, “ Buradaki makinaların bir çoğunun Türkiye’de bir benzerinin olmadığını yerinde görmek, yakalanan başarının ne kadar büyük olduğunu gözler önüne seriyor. Tesis ziyaretimizin ardından, Tokat esnaflarıyla da bir araya geldik. Kendilerine bu tesisin ne kazandırdığını sorduk. Tokat Ortak Kullanım Tesisinin iş hayatlarında köklü değişiklikler yaptığını, daha önce yurt dışından sipariş ettikleri ve yüksek meblağlar ödeyerek haftalarca bekledikleri malzemeleri artık bu tesiste çok uygun fiyatlara imal ettiklerini, bu sayede hem iç piyasada hemde dış piyasada rakipleriyle başa baş mücadele ettiklerini anlattılar. Tokat Ortak Kullanım Tesisi, Tokatlı üreticilere fayda sağlamanın yanında, yurtdışından gelen siparişleri de karşılayarak, ülke ekonomisine önemli döviz girdisi sağlamış. Tosyalı üreticilerin ihtiyacına karşılık verecek, onları hem iç hemde dış piyasada etkin kılacak şekilde güncellenmiş bu kapsamdaki bir tesisi Tosya’mıza da kazandırmak adına yaptığımız çalışmalar nedeniyle gerçekleştirdiğimiz bu ziyaret çok ama çok faydalı oldu.” dedi.

Başkan Varlık, “ Tosya’mızda ahşap sanayi, oto sanayi, metal sanayi ve diğer el sanatları üreticilerini de sayarsak, direk veya dolaylı olarak bu sektörlerde binlerce kişi çalışmaktadır. Üretken, girişken ve çalışkan Tosyalı hemşehrilerimizi bu ve benzeri tesislerin nimetlerinden faydalandırabilirsek, daha az maliyetle daha kaliteli ürün üreterek, hem işletmelerini daha fazla büyütebilecek hemde daha çok kişiye iş imkanı sağlayacaklardır. Daha çok kazandıkları için ise daha çok vergi vererek ülke ekonomisine de daha fazla katma değer sağlayacaklardır. Avrupa Birliği Projesi olarak yüzde 75 Avrupa Birliği, yüzde 25 ise Sanayi Bakanlığı olmak üzere yüzde yüz hibe desteği sayesinde büyük özveriyle hayata geçirilen Tokat Ortak Kullanım Tesisinin bir benzerini, Tosya’mızın üretim ve ürün çeşitliliği şartlarına göre güncelleyerek, Tosya’mızda hayata geçirilebilmesi için toplamda yaklaşık 15 milyon Euro’nun üzerinde bir bütçe gerektiğini araştırmalarımızın neticesinde gördük. Bu bütçeler, devletimizin sağladığı imkan ve olanaklar sayesinde yüzde 100 hibe olarak gerçekleştiği düşünüldüğünde, bu yönde Tosya’mıza yapılacak yatırımın, Tosyalıların cebinden bir lira çıkmadan hayata geçirilebilmesi sayesinde, Tosya’nın ve Tosyalıların aydınlık geleceğine büyük önem ve değer katacağı da muhakkaktır. “ diye konuştu.

Tokat ziyaretlerinde kendilerini mutlu eden bir başka olayın ise Tosyalı idarecilerin Tokat’ta yakaladığı başarı olduğunu belirten Başkan Varlık, şunları kaydetti : “ Tokat Havalimanı Müdürü Tosyalı Hemşehrimiz Sayın Mustafa Konca ile Tokat İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürü Tosyalı Hemşehrimiz Sayın Ali Dağlıoğlu, Tokat’ta yaptıkları başarılı çalışmalar sayesinde, şehirde sevilen ve sayılan birer idareci konumuna gelmişler. Tosyalı hemşehrileri olarak bizleri onurlandıran ve gururlandıran bu başarılarını, Tokat’taki incelemelerimiz esnasında gerçekleştirdiğimiz ziyaretlerde de yakından gözlemledik. Yolda yürürken olsun, Tokat’ın ileri gelenlerine yaptığımız ziyaretlerde olsun, bu değerli hemşehrilerimize gösterilen ilgi ve alaka, hem Tokatlıların cana yakın ve misafirperverliğini hemde hemşehrilerimizin kendilerini nasıl sevdirdiğini gösterdi bizlere. Başarılarının artarak devamını dileriz inşallah.”

Başkan Yusuf Varlık, “ Tokat ziyaretimizde tanışma onuruna eriştiğimiz, Tokat’a değer katan değerli Tokat Belediye Meclis Üyesi ve Tokat Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifi Başkanı Sayın Altan Çelik’e, Tokat Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Sayın Fehmi Çankaya’ya, Tokat Esnaf Ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatif Başkanı Sayın Ahmet Hamdi Aydoğan’a Tokat Belediyesi Meclis Üyesi Veteriner Hekim Sayın Yusuf Tosun’a ve Tokat Ortak Kullanım Tesisi Tasarım Uzmanı ve Pazarlama Müdürü Sayın Tolga Arar’a bize gösterdikleri yakın ilgi ve alaka nedeniyle canı gönülden teşekkür ederiz. Kendileri yaptıkları başarılı çalışmalarla, Tokat’ın adeta çehresini değiştirmiş, Tokatlı üreticilere yeni ufuklar açmış ve Tokat’a çok büyük değer katmışlar. Tokat sevdalısı bu değerler sayesinde adeta şehir yeniden canlanarak Avrupa şehirlerini kıskandıracak bir seviyeye gelmiş. Birlik ve beraberlik içerisinde büyük bir özveriyle ortaya konan bu çalışmalara birde Tokat Belediye Başkanı Sayın Eyüp Eroğlu’nun hayata geçirdiği bir birinden başarılı projeler eklendiğinde, tarihi güzelliklerini modern teknolojiyle harmanlayan örnek bir şehir halini almış Tokat. Bu mükemmel başarıya imza atan herkesi kutlarım.”

.

.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir